Strada Garabet Ibrăileanu nr. 1, Iași

Formulare Pacient

FORMULARE ACCES DOCUMENTE MEDICALE PERSONALE
Solicitare privind comunicarea documentelor medicale personale
Declarație privind comunicarea documentelor medicale personale
Acordul pacientului privind comunicarea datelor medicale personale

 

PROCEDURA PRIVIND COMUNICAREA DOCUMENTELOR MEDICALE PERSONALE:
1. Spitalul asigură accesul neîngrădit al pacientului la datele medicale personale.
2. Solicitarea privind comunicarea datelor medicale personale se adresează, în scris, prin completarea formularului Solicitare privind comunicarea documentelor medicale personale. (art. 9 alin. (2) din OMS nr. 1.410/2016). Solicitarea poate fi depusă personal la Secretariatul spitalului sau transmisă pe adresa de e-mail secretariat@spitalcfiasi.ro.
3. Eliberarea de către spital a copiilor documentelor medicale solicitate se face în termen de maximum 48 de ore de la înregistrarea solicitării. (art. 9 alin. (3) din OMS nr. 1.410/2016)
4. Eliberarea copiilor documentelor medicale solicitate se face după completarea de către persoana care a făcut solicitarea a formularului Declarație privind comunicarea documentelor medicale personale. (art. 9 alin. (4) din OMS nr. 1.410/2016)
5. Eliberarea copiilor documentelor medicale se face în baza actului de identitate al solicitantului, precum și a actelor doveditoare privind statutul de reprezentant legal și împuternicit.

 

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR MEDICALE ALE PACIENTULUI:

  • Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. (art. 21 din Legea nr. 46/2003)
  • Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. (art. 22 din Legea nr. 46/2003)
  • Prin excepție, pacientul are dreptul de a desemna, printr-un acord consemnat în anexa la foaia de observaţie clinică generală, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii pacientului, cât şi după decesul pacientului, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie (art. 24 alin. (2) din Legea nr. 46/2003)
  • Acordul pacientului privind desemnarea persoanelor care pot fi informate despre starea sa de sănătate, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale se exprimă în scris, prin completarea formularului Acordul pacientului privind comunicarea datelor medicale personale (art. 11 alin. (2) din OMS nr. 1.410/2016)
  • În situaţia în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimțământul cu privire la informațiile prevăzute la art. 21 din Legea nr. 46/2003 şi a intervenit decesul acestuia, prin excepție de la prevederile art. 22 din Legea nr. 46/2003 – datele cu caracter confidenţial din foaia de observaţie, informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale pot fi furnizate, la cerere, pe baza certificatului de calitate de moştenitor. (art. 11 alin. (3) din OMS nr. 1.410/2016 și art. 24 alin. (3) din Legea nr. 46/2003). În acest sens, persoanele interesate vor depune la conducerea spitalului o declaraţie pe propria răspundere privind calitatea de moștenitor.

 

LEGISLAȚIE:
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/41483
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/184664